Geplaatst op Geef een reactie

Alles over internetprotocol

Het internetprotocol (IP) is een netwerkprotocol waarmee computers op een computernetwerk met elkaar kunnen communiceren. Er zijn twee soorten internetversies: versie 4 en 6. Een internetprotocol is verantwoordelijk voor het vervoeren van pakketten van de bron naar de bestemming. Dit kan betekenen dat een pakket langs veel netwerken moet om zijn eindbestemming te bereiken. Een IP kiest dus de beste route. Wist je dat er meer apparaten op het internet zijn aangesloten dan dat er mensen op de wereld zijn? Maar liefst 8.7 miljard apparaten tegenover 7 miljard mensen. In dit artikel kom je meer te weten over het internetprotocol.

Wat is IPSec?

Internet Protocol Security (IPSec) is een beveiligingsprotocol dat gebruik maakt van een IP-functie om manipulatie te voorkomen en de verantwoordelijkheid van de gegevens die als IP-pakketjes worden verzonden te garanderen. IPSec beveiligd gegevens die van het netwerk worden verzonden, zoals afdrukgegevens die van computers naar een printer worden gestuurd. IPSec ondersteunt beveiliging vanaf het derde niveau van het OSI-model, namelijk de netwerklaag.

Soorten en maten

Een Virtueel Private Network (VPN) is een manier om een local arena network (LAN) over een bestaande verbinding uit te bouwen met behulp van vertrouwelijkheid. VPN’s worden gebruikt om een versleutelde tunnel te plaatsen tussen twee knooppunten in een netwerk.

Een Multi Protocol Labels Switching (MPLS) is een mechanisme om data over een computernetwerk te transporteren. MPLS is actief om het tweede en derde niveau van het OSI-model. Datapakketten worden hierdoor extra gelabeld met extra informatie in relatie tot de eindbestemming.

Het verschil van deze producten is dat het je met IPSec de VPN-gebruikers toegang krijgen tot alle netwerksources. Dus alle gedeelde stations en applicaties zijn te benaderen.

Netwerk en het internet

Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk. Het heeft geen eigenaar. Er is dus niemand die de volledige controle over het hele internet heeft.  De internetlaag van het IP-model word opgenomen voor de Internet Protocol dat een adressysteem dicteert en is algemeen vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *